9 listopada 2015 roku uczniowie klasy II g mieli możliwość przenieść się w świat tajemniczych Indii. W Czorsztynie, w malowniczej okolicy, usytuowany jest piękny hotel Kinga Welles, który posiada egzotyczne wnętrza, 50 komfortowych pokoi i apartamentów o najwyższym standardzie, z których rozpościera się widok na cudowną panoramę Tatr, a także restaurację hotelową Kryształowa. W kuchni tejże restauracji odbyły się warsztaty kulinarne dla młodzieży zorganizowane w ramach zajęć praktycznych na temat kuchni indyjskiej, a w szczególności wykorzystania drobiu do sporządzania potraw. Ich celem było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych uczestników oraz wzbogacanie ich o wiedzę w zakresie pochodzenia i metod wytwarzania potraw.
Po bardzo miłym powitaniu uczniowie pod okiem indyjskich kucharzy mieli możliwość poznania i degustacji wielu przypraw i dodatków charakterystycznych dla tej kuchni. Następnie przystąpili do pracy, polały się nawet łzy, których powodem było krojenie paru kilogramów cebuli. W trakcie przygotowywania potraw uczniowie byli bardzo zaangażowani i chętni do pracy. Z wielkim zainteresowaniem podziwiali profesjonalną pracę kucharzy. Próbie została poddana znajomość języka angielskiego, ponieważ szefowie kuchni w ten sposób porozumiewali z młodzieżą. W kuchni panowała przyjazna atmosfera, a unoszące się w powietrzu zapachy kardamonu, cynamonu, anyżu, goździków, garam masala sprawiały, że kubki smakowe intensywnie pracowały. I w końcu nastąpił najbardziej oczekiwany moment, degustacja potraw czyli zupa z fasoli mung i Butter chicken .
Drugim etapem wizyty było zwiedzanie części hotelowej i Spa zakończony degustacją indyjskiej herbatki Masala tea.
Składamy serdeczne podziękowania Panu Ashok Kumar Singh i szefom kuchni za przeprowadzone warsztaty i mile spędzony czas.
red. Stanisława Kwiatek