23 października 2015 r. w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” gościliśmy uczniów Gimnazjum nr.2 im. Jana Pawła II z Ochotnicy Dolnej pod opieką Pani Dyrektor Renaty Rusnarczyk i Pana Leszka Wołka. Celem warsztatów było przedstawienie techniki sporządzania tradycyjnego chleba na zakwasie, a także uświadomienie jak ważne jest racjonalne odżywianie.
Warsztaty obejmowały sporządzanie tradycyjnego chleba na zakwasie żytnim, chleba ziołowego i bułeczek razowych z różnymi dodatkami. Gimnazjaliści byli bardzo zaangażowani w ręczny wyrób chleba. Wielką radość sprawiało również formowanie bułeczek, a następnie degustacja sporządzonych wyrobów. W ramach warsztatów uczniowie mieli także okazję obejrzeć wystawę eksponatów z prywatnego muzeum Pana Jana Malinowskiego „Matroniaka” dotyczącą historii chleba, narzędzi i sprzętu kiedyś niezbędnego do produkcji chleba.
Często uważamy, że wypiek chleba w domu jest niemożliwy i pracochłonny. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Wyrób nie pochłania aż tak wiele czasu, a domowa produkcja pieczywa może być dobrą formą spędzania czasu wolnego z najbliższymi. Dzisiaj uczniowie gimnazjum mogli się o tym przekonać.
red. Stanisława Kwiatek