29 stycznia grupa uczniów naszej Szkoły w ramach zajęć praktycznych udała się do Szczawnicy na warsztaty kulinarne do Karczmy „U Polowacy” prowadzone przez szefa kuchni Pana Artura Klimka. Celem warsztatów było rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych uczestników oraz wzbogacanie ich o wiedzę w zakresie pochodzenia i metod wytwarzania potraw. Tematem warsztatów było wykorzystanie baraniny do sporządzania potraw. Baranina to podhalańska specjalność ceniona głównie za charakterystyczny smak i zapach, a także wartość odżywczą. Ceniona również w Grecji, Włoszech i Francji gdzie często jest eksportowana.
Warsztaty poprzedzone były oceną towaroznawczą mięsa i organizacją stanowisk pracy. Następnie młodzież pod okiem pana Artura przygotowywała potrawy wykorzystując wcześniej przygotowane mięso. W ten sposób mogli wykazać się swoimi umiejętnościami praktycznymi. Jedną z potraw był gulasz. Nazwa potrawy pochodzi od węgierskiego dania narodowego, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Uczniowie przygotowali tradycyjny gulasz, a także na bazie ciemnego piwa. Sporządzili również dwie pieczenie jedną duszoną z kiszoną kapustą i ananasem i z pieca z ziołami. Oczekując na potrawy uczniowie mogli zobaczyć salę konsumencką i uzyskać wiele cennych porad dotyczących prowadzenia działalności gastronomicznej.
Druga część warsztatów obejmowała degustację i ocenę organoleptyczną przygotowanych przez uczniów potraw. I był to niewątpliwie najprzyjemniejszy moment. Większość młodzieży po raz pierwszy miała okazję spróbować potraw z baraniny i z pewnością nie ostatni. Okazało się, że potrawy smakują jeszcze lepiej niż pachną….
Warsztaty były ciekawym doświadczeniem dla uczniów. Panowała miła i życzliwa atmosfera, a degustacja potraw była prawdziwą „biesiadą grecką”.
Dziękujemy serdecznie właścicielom karczmy „U Polowacy” ,a szczególnie Panu Arturowi za przeprowadzone warsztaty i mile spędzony czas .Do zobaczenia wkrótce….
red. Stanisława Kwiatek