W ramach zajęć praktycznych na przedmiocie przygotowanie dań uczniowie klasy 3 a oraz 3 b Szkoły Branżowej I stopnia oraz uczniowie klasy 3g i 3 f technikum żywienia i usług gastronomicznych poszerzają swoje umiejętności i wiedzę o nowe doświadczenia jakim jest sztuka rzeźbienia w owocach – carving. Uczniowie podczas zajęć mają okazję zapoznać się z historią carvingu, miejscem jego powstania, potrzebnym sprzętem, carvingiem prostym, przestrzennym, tajskim i europejskim. Carving to niezwykła sztuka rzeźbienia fantazyjnych wzorów w owocach i warzywach.
Na naszych zajęciach powstają niepowtarzalne dzieła sztuki, które wymagają niezwykłej precyzji oraz talentu wykonawcy. Zajęcia carvingu cieszą się dużym powodzeniem i zainteresowaniem wśród młodzieży, poświęcają oni swój czas oraz są pozytywnie nastawieni. Celem zajęć jest nabycie umiejętności wykonywania dekoracji z zastosowaniem tajskiej sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach. Uczniowie w czasie zajęć poszerzają swoje umiejętności zawodowe, rozwijają talenty i zainteresowania oraz swoje kompetencje tj. kreatywność, poczucie estetyki, precyzyjność i co najważniejsze cierpliwość.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomii.