Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką. Kucharz musi odznaczać się nie tylko wyczuciem smaku, ale i kreatywnością. To od jego pomysłów i wyobraźni zależy, czy wymyślone dania będą smaczne i czy będą pięknie wyglądały. Kształcąc się w zawodzie kucharz, zdobędziesz wiedzę na temat przeróżnych kultur kulinarnych, łączenia składników i smaków, nabędziesz umiejętności przygotowania różnorodnych potraw, ich podania w bardzo atrakcyjnej formie, nakrycia, dekoracji stołu. Wszystkie te umiejętności zawodowe zdobędziesz w naszej szkole w rzeczywistych warunkach pracy.
Miejscem pracy dla kucharza mogą być wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, ośrodki wypoczynkowe, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Można także rozpocząć własną działalność cateringową i obsługiwać prywatne imprezy lub zająć się przygotowaniem i produkcją wyrobów
i półproduktów kulinarnych dla innych firm z sektora usługowo-gastronomicznego.
Atuty uczenia się zawodu kucharza w naszej szkole:
- zajęcia praktyczne zawodowe wyłącznie na terenie szkoły,
- zajęcia w pracowni technologicznej będącej salą egzaminacyjną,
- wycieczki branżowe pogłębiające wiedzę zawodową, rozwój zainteresowań zawodowych,
- bezpłatne staże zawodoznawcze dla najlepszych uczniów,
- wyjazdy na pokazy i targi gastronomiczne,
- możliwość udziału w konkursach gastronomicznych,
- udział w akcjach promujących zdrowe odżywianie,
- szeroka oferta bezpłatnych kursów z branży gastronomicznej, np. baristy, barmana, kuchni świata, carvingu, obsługi kasy fiskalnej, obsługi kelnerskiej,
- nauka wyłącznie w systemie dziennym,
- szeroka oferta zajęć dodatkowych – pozalekcyjnych.
Po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie zyskujesz na całe życie Dyplom uznawany w całej Unii Europejskiej !!!
Postaw na swój sukces zawodowy !