Kucharz

Kucharz
Kucharz

Kucharz jest artystą, a gotowanie sztuką. Kucharz musi odznaczać się nie tylko wyczuciem smaku, ale i kreatywnością. To od jego pomysłów i wyobraźni zależy, czy wymyślone dania będą smaczne i czy będą pięknie wyglądały. Kształcąc się w zawodzie kucharz, zdobędziesz wiedzę na temat przeróżnych kultur kulinarnych, łączenia składników i smaków, nabędziesz umiejętności przygotowania różnorodnych potraw, ich podania w bardzo atrakcyjnej formie, nakrycia, dekoracji stołu. Wszystkie te umiejętności zawodowe zdobędziesz w naszej szkole w rzeczywistych warunkach pracy.

Miejscem pracy dla kucharza mogą być wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, ośrodki wypoczynkowe, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Można także rozpocząć własną działalność cateringową i obsługiwać prywatne imprezy lub zająć się przygotowaniem i produkcją wyrobów
i półproduktów kulinarnych dla innych firm z sektora usługowo-gastronomicznego.

Atuty uczenia się zawodu kucharza w naszej szkole:

  • zajęcia praktyczne zawodowe wyłącznie na terenie szkoły,
  • zajęcia w pracowni technologicznej będącej salą egzaminacyjną,
  • wycieczki branżowe pogłębiające wiedzę zawodową, rozwój zainteresowań zawodowych,
  • bezpłatne staże zawodoznawcze dla najlepszych uczniów,
  • wyjazdy na pokazy i targi gastronomiczne,
  • możliwość udziału w konkursach gastronomicznych,
  • udział w akcjach promujących zdrowe odżywianie,
  • szeroka oferta bezpłatnych kursów z branży gastronomicznej, np. baristy, barmana, kuchni świata, carvingu, obsługi kasy fiskalnej, obsługi kelnerskiej,
  • nauka wyłącznie w systemie dziennym,
  • szeroka oferta zajęć dodatkowych – pozalekcyjnych.

Po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie zyskujesz na całe życie Dyplom uznawany w całej Unii Europejskiej !!!

Postaw na swój sukces zawodowy !